tekan sini!

Wednesday, June 20, 2012

Kisah Tauladan Saidina Umar AlKhattab Bersame Isteri BBeliau


Assalamualaikum!!

Jawab taw. Kalau tak jawab. Dose. Hihi. Oke this one was written by Muaz lame dah dulu. I re-blog it because i hide all the posts macam i bagitau dulu kan. Hee. Oke, selamat menjamu selere. Ps- ilike this story actually.  Muaz wrote :

Haa terkejuk lagi ke? Ke dah tak terkejuk punn adoiii :P Hari ni nak share cite pasal Saidina Umar al Khattab r.a dengan isteri dia. A good read. Kisah nie cik adik sayang dah pernah cakap. Hari nie nak share kat blog nie :)

"Seorang lelaki yang mengunjungi Umar bin Khattab untuk mengadu mengenai perangai isterinya. Dia berdiri di luar pintu menunggu Umar keluar. 

Tiba-tiba dia terdengar isteri Umar sedang meleterinya, sedangkan Umar diam tidak menjawab walau sepatah pun.

Lelaki itu beredar sambil berkata kepada dirinya sendiri: "Kalau beginilah keadaan Umar, seorang Amirulmukminin yang selalu keras dan tegas, maka bagaimana dengan aku?"

Selepas itu Umar keluar dari rumahnya dan melihat lelaki tadi beredar. Umar memanggilnya dan bertanya tujuan kedatangannya.

Lelaki itu berkata: "Wahai Amirulmukminin, aku datang untuk mengadu mengenai perangai isteriku yang buruk dan suka berleter kepadaku.

Tadi aku mendengar isteri anda pun begitu juga. Lalu aku berkata kepada diriku: Kalau begini keadaan Amirulmukminin dengan isterinya, maka bagaimana dengan aku?"

Umar berkata kepadanya: "Wahai saudaraku, sesungguhnya aku bersabar mendengar leterannya kerana dia mempunyai hak ke atas aku.

"Sesungguhnya dia memasak makanan aku, mengadun roti untuk aku, membasuh pakaian aku dan menyusui anakku, padahal semua itu tidak diwajibkan ke atasnya.

"Dia juga menenangkan hatiku daripada melakukan perbuatan yang haram (zina). Sebab itulah aku bersabar dengan kerenahnya."

Lelaki itu menjawab: "Wahai Amirulmukminin, demikian jugalah isteriku."

Umar pun berkata kepadanya: "Maka bersabarlah wahai saudaraku. Sesungguhnya kerenahnya itu tidak lama, hanya seketika saja."   
(taken from uncle.blogdrive.com)

Haaa, jadi kepada suami atau pun bakal suami, bersabar lah dengan karenah isteri. Diorang berleter bukan ape, nak meluahkan perasaan diorang. Yang penat, yang tak dapat spend masa untuk diri sendiri. So sabar dan dengar luahan diorang. Make them feel appreciated. Offer la untuk tolong. Walaupun tak banyak boleh tolong, at least the thought tue will let them know that you are listening to them and appreciate their help. Sekali sekala dapat duit lebih sikit, bawak la isteri pergy makan kat luar. Kat restoran romantik2 sikit macam Look Out Point Ampang ke, etc. Or bawak jalan2 ke :)

Kepada si isteri or bakal isteri, boleh hafal kisah nie dan ceritakan kat suami. Hehehe :)

Sorry kalau ada terkasar bahasa. Jangan lupa klik nuffnang sweetheart saya nie ye.

Sekian, wassalammm

-Muaz-

No comments:

Post a Comment