tekan sini!

Thursday, July 5, 2012

Result Exam and Youtube.

Assalamualaikum w.b.t,

Hye blog!! Hari ni hari jumaat. Suke tak suke tak? Hee~  Mestila suke kan? As for me. Mestilah suke. Hari sabtu ahad. Mak selalu bawak jalan2. Makan goooooood goooood foods! Hihi. Mak saye adelah mak yang paling Cool dalam dunia. Hihi.

Oke hari ni nak cerita pasal result exam. Cerite pasal result exam ni da basi da as da quite a few weeks berlalu. Actually subject sem lepas mmg tuff. Body system mmg tuff. Combine dengan Immunolgy subject Dr Elamin yang seriously macam nak meletup otak hafal. Memang rase nak meniti air mate. Like seriously, memang menitik pun sebenarnye. Haha. Smpai date pun Muaz bawak pergi library pakse study. Tak cool kan kitorang? Haha.

Body System I : Cardiovascular & Haematology
Body System II : Respiratory & Urinary System
Body System III : Musculoskeletal & Sensory Organs
General Pathology
Immunology
Dosage Design I
Sterilization and Aseptic Technology

So as i said. 3 body system tu da memang disaster. Pathology plak through out the sem, asyi asyik study patho. Sebab Dr Sanda mmg push gile. Immunology ni horrible banyak gile slides and macam setiap perkataan kene hafal yang rase macam "argh stress nye aku hang taw dak aku stress ni immunology oi!" Then dosage design mmg killer subject for kuliyyah of pharmacy selain body system. Ni subject adik beradik physical pharmacy yang memegang record berpuluh2 orang fail. Dala kami tak seramai mane pun. Then sterilization and aseptic technology ni masalah die kurang exams. So bile final. Macam woahhh! i know nothing. Kosong! haha. Nasib baik ade visit gy kilang. So memudahkan la jugak lah.


So for last semester. I tried a new technique untuk study. I used youtube untuk educational purposes. Ala youtube yang korang sebok tengok artis and matluthfi tu. (HAHA. name matlutfi jugak yang naik jugak kan?? haha)So i actually sebelum nak start study for that particular topic. I watched dulu video pasal topic tu. mbikmacam overview about nak study pasal ape. Then bile da dapat overview, bace la lecture notes tu and bile da habis. Rewatched and u will like automatically macam 

"ooo macam tuuuu."
"haah haah!"
( and membebel sorang2 depan laptop tambah additional points yang u read from the lecture notes. )

Actually, membantu actually. Untuk saye lah. Taktau lah korang. So for this 3 months holidays. I use it to download next sem videos. Hihi. Im not budak jenis bijak gelige like korang korang. Tapi atleast. I tried kan?Hehe. So teknik ni i gune hujung hujung sem lepas. So sem ni nak start from the very begining of the sem. Hihi. Seronok woo cuti 3 bulan. Layan Dr Najeeb kat youtube (video die best oke. sangat best. cube korang layan cardiac arrhythmia from him. best weyh. mmg faham). Memang complete. Layan la pape. Antibiotic ke. Pape lah. hihi.

Oke la. Sampai sini jelah. Nak baring tengok tv. Hehe. Btw, doakan saye ek supaye berjaye dunia akhirat. And to those yang tengah study lagi. U might try this steps. Tapi, maybe korang nye steps lagi pro. Macam buat hand notes and all tu macam bende wajib yang kene buat la kan. Ni macam alternative ways untuk buat takde la boring sangat. Hihi. Exchange notes dengan kawan ke. Ke mintak ke. Macam my coursemate i. Cik Tqa and Iewa la nota die dewa (read:hebat) gile. Thanks to both of them! Oke la chiow.

Ps: Alhamdulillah. gune technique ni. my cgpa naik lagi. Kali ni dapat 4 A. Terime kasih Allah!! ALHAMDULILLAH~
Pss: Jangan lupe klik nuffnang gua yang sedang berkembang maju tu wey! HAHA.



Psss: Yang belah kiri tu syafikah. Yang belah kanan tu i la. Hihi. "We are Kicik To The Power Of Two!"






1 comment:

  1. naik stage la die...dean lists!!!!

    ReplyDelete